Βασικές αρχές σχολικού κανονισμού
- 1olykeionaousas
- Oct 1, 2019
- 12 min read
Με τον όρο "σχολικός κανονισμός" εννοούμε το σύνολο των όρων και των κανόνων που αποτελούν προϋποθέσεις για να πραγματοποιείται ανενόχλητα, μεθοδικά και αποτελεσματικά το έργο του σχολείου. Οι συνθήκες αυτές πρέπει να αποβλέπουν στη διαμόρφωση ενός παιδαγωγικού και διδακτικού κλίματος το οποίο θα εξασφαλίζει τη συνεργασία των μελών της σχολικής κοινότητας, χωρίς εντάσεις και συγκρούσεις, με αμοιβαίο σεβασμό, με ανοχή και αναγνώριση. Οι κανόνες που ακολουθούν προβλέπονται από την Υπουργική απόφαση Υπ. Αριθμ. 10645/ΓΔ4/2018 - Φ.Ε.Κ. 120/Β/23-01-2018 και διαμορφώθηκαν από τον Σύλλογο Διδασκόντων του σχολείου σε συνεργασία με τα Μαθητικά συμβούλια. Επομένως, όλα τα μέρη του σχολείου συμφωνούμε μ ‘ αυτούς και προσυπογράφουμε ότι θα τηρηθούν.
1. Έναρξη μαθημάτων και προσέλευση
Το σχολείο μας αρχίζει τη λειτουργία του στις 8.15 π.μ. με σύνταξη και προσευχή και συμπληρώνει τις διδακτικές ώρες λειτουργίας του στις 14.15 μ. μ. ή 13.30.
Όλοι οι μαθητές, και οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι έχουν μάθημα την πρώτη ώρα, πρέπει να παρευρίσκονται στην πρωινή συγκέντρωση του σχολείου. Μαθητές αλλόθρησκοι – ετερόδοξοι έχουν δικαίωμα να μη μετέχουν στην πρωινή προσευχή. Παράλληλα, όμως, έχουν υποχρέωση να παρευρίσκονται στον αύλειο χώρο, για τυχόν ανακοινώσεις εκ μέρους της Διεύθυνσης.
Οι μαθητές/τριες οφείλουν να προσέρχονται έγκαιρα στο σχολείο και να βρίσκονται στην τάξη τους πριν από την είσοδο του εκπαιδευτικού. Το σχολείο έχει υποχρέωση να ρυθμίσει το θέμα της καθυστερημένης προσέλευσης των μαθητών, διότι δεν πρέπει να διακόπτεται το μάθημα εξαιτίας αυτών που καθυστερούν ούτε να ενθαρρύνεται η άποψη ότι μπορεί να καθυστερεί ο μαθητής χωρίς κάποιες συνέπειες και ευθύνες.
Σε περιπτώσεις πρωινής αργοπορίας οι μαθητές/τριες οφείλουν να ενημερώνουν τη Διεύθυνση για τον λόγο της καθυστέρησης και να εισέρχονται στην αίθουσα με ενυπόγραφο σημείωμα. Το ίδιο ισχύει και για τη μη έγκαιρη προσέλευση σε οποιαδήποτε διδακτική ώρα. Διαφορετικά θα παραμένουν εκτός τάξης σε αίθουσα που ορίζει η Διευθύντρια.
Σε περιπτώσεις δικαιολογημένης αργοπορίας (επίσκεψη σε γιατρό, ατύχημα κατά την προσέλευση, οικογενειακός λόγος), αυτό επιβεβαιώνεται εγγράφως ή τηλεφωνικώς με τους γονείς/κηδεμόνες.
Αν κάποιοι μαθητές/τριες καθυστερούν επανειλημμένα, θα ενημερώνονται τηλεφωνικά από τη Διεύθυνση οι γονείς-κηδεμόνες τους.
2. Παρουσιολόγιο – απουσίες
Η παρακολούθηση της διδασκαλίας είναι δικαίωμα αλλά και υποχρέωση των μαθητών/τριών. Η αποχώρηση των μαθητών/τριών από το σχολείο γίνεται στο τέλος του καθημερινού ωρολογίου προγράμματος.
Επιλεκτικές απουσίες κατά τη διάρκεια του ημερήσιου ωρολογίου προγράμματος πρέπει να αποφεύγονται χωρίς την άδεια της Διεύθυνσης. Απομάκρυνση από το σχολείο πριν από τη λήξη των μαθημάτων γίνεται μόνο με άδεια της Δ/νσης του σχολείου και εφόσον έχει ενημερωθεί ο γονέας/κηδεμόνας.
Οι μαθητές/τριες μπορούν να χρησιμοποιούν τα τηλέφωνα του σχολείου για να επικοινωνήσουν με τους γονείς/κηδεμόνες. Σε κάθε περίπτωση απομάκρυνσης από το σχολείο χωρίς ενημέρωση και επιλεκτικής παρουσίας στα μαθήματα οι μαθητές/τριες σημειώνονται σε τετράδιο και την τρίτη φορά της παράβασης τιμωρούνται με αποβολή από τη Δ/νση του σχολείου.
Η καταγραφή της παρουσίας των μαθητών/τριών γίνεται από τον απουσιολόγο και τον διδάσκοντα ο οποίος ελέγχει τους απόντες. Ο απουσιολόγος με την έναρξη του ωρολογίου προγράμματος παραλαμβάνει το απουσιολόγιο και το βιβλίο ύλης, καταχωρεί τις απουσίες στους απόντες συμμαθητές/τριες και είναι υπεύθυνος για τη φύλαξη και διατήρηση του απουσιολόγιου και του βιβλίου ύλης σε καλή κατάσταση.
3. Διδασκαλία μαθημάτων
Η τάξη, η ησυχία και το ήρεμο κλίμα μέσα στην αίθουσα διδασκαλίας είναι προϋποθέσεις αρμονικής συνεργασίας όλων των μελών της ομάδας και γι’ αυτό η ώρα του μαθήματος πρέπει να είναι σεβαστή απ’ όλους. Σε περίπτωση που μαθητής/τρια παρακωλύει τη διεξαγωγή του μαθήματος και δεν συνετίζεται με την προφορική παρατήρηση ή την επίπληξη του εκπαιδευτικού (Φ.Ε.Κ. 120/Β/23-01-2018, άρθρο 31 §1,2), απομακρύνεται σε άλλη αίθουσα που ορίζει η Διεύθυνση και παίρνει απουσία. Ο εκπαιδευτικός καταγράφει την ωριαία αποβολή στο Βιβλίο Καταγραφής Ενεργειών Υποστήριξης Εύρυθμης Λειτουργίας. Σε περίπτωση τριών απομακρύνσεων από τον ίδιο διδάσκοντα/ουσα, συγκαλείται το Συμβούλιο τμήματος και εξετάζει τους ενδεδειγμένους χειρισμούς προκειμένου να συνετιστεί ο μαθητής /τρια, όπως διαμεσολάβηση του Μαθητικού συμβουλίου, των γονέων, συμβουλευτικές συναντήσεις με εκπροσώπους του Κ. Ε. Σ. Υ.
κ. λ. π.
Ακόμη και οι μαθητές/τριες που βρίσκονται εκτός αίθουσας διδασκαλίας για προετοιμασία εκδηλώσεων ή ενημέρωση, αν είναι μέλη του μαθητικού συμβουλίου, οφείλουν να κινούνται με ησυχία στους σχολικούς χώρους, σεβόμενοι τις τάξεις που κάνουν μάθημα.
Το Συμβούλιο τμήματος (Φ.Ε.Κ. 120/Β/23-01-2018, άρθρο 30 §6) αποτελείται απ’ όλους τους διδάσκοντες στο τμήμα και προεδρεύει ο αρχαιότερος των διδασκόντων ή η Διευθύντρια ή η Υποδιευθύντρια, εφόσον διδάσκουν σ’ αυτό. Είναι όργανο εισηγητικό προς τον Σύλλογο Διδασκόντων, χωρίς αποφασιστικές αρμοδιότητες. Ο Σύλλογος Διδασκόντων έχει την τελική ευθύνη της λήψης αποφάσεων. Συνεδριάζει έκτακτα κάθε φορά που ανακύπτουν θέματα σχετικά με τη φοίτηση, τη συμπεριφορά, την υγεία και την πρόοδο των μαθητών/τριών. Στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου μπορεί να μετέχει και ο πρόεδρος του τμήματος. Συνεδριάζει κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου και εκτός ωρών διδασκαλίας των εκπαιδευτικών.
4. Διαλείμματα
Στα διαλείμματα οι μαθητές/τριες οφείλουν να παρευρίσκονται εντός του σχολικού συγκροτήματος και του αύλειου χώρου. Όλοι οι μαθητές/τριες εξέρχονται από τις αίθουσες διδασκαλίας οι οποίες αερίζονται με ευθύνη των επιμελητών και του εκπαιδευτικού. Ο εκπαιδευτικός κλειδώνει την αίθουσα. Σε περίπτωση βροχής οι μαθητές/τριες παραμένουν στους κοινόχρηστους χώρους του σχολείου και όχι στις αίθουσες.
5. Κινητά τηλέφωνα
Η χρήση των κινητών τηλεφώνων σε οποιοδήποτε χώρο του σχολείου απαγορεύεται με αποφάσεις του Υ.Π.Ε.Π.Θ. (Αριθ. Γ2/ 132328 / 07-12-2006, Γ2/100553 / 04-09-2012 και Φ. 25/103373/Δ1 / 22-06-2018). Επίσης, απαγορεύεται οποιοδήποτε σύστημα εγγραφής ήχου ή εικόνων. Η ανάγκη για επικοινωνία καλύπτεται επαρκώς με τα τηλεπικοινωνιακά μέσα που διαθέτει το σχολείο. Μαθητές/τριες που εμφανίζουν κινητό στο σχολείο, είναι υποχρεωμένοι να το παραδώσουν στη Διεύθυνση. Το κινητό κατάσχεται προσωρινά, ενημερώνονται οι γονείς και επιστρέφεται μετά από απόφαση της Διευθύντριας κατά περίπτωση.
6. Σχολικός χώρος-σχολική περιουσία
Να καλλιεργείται η αίσθηση της ευθύνης στους μαθητές σε ό, τι αφορά την ποιότητα του σχολικού χώρου. Καθαροί και συντηρημένοι χώροι αιθουσών, εργαστηρίων, γυμναστηρίων, χώρων υγιεινής, της αυλής του σχολείου, όλα αυτά είναι ευθύνη μαθητών/τριών και εκπαιδευτικών. Οι μαθητές δεν επιτρέπεται να μεταφέρουν τρόφιμα, αναψυκτικά και καφέδες στις αίθουσες, παρά μόνο νερό. Οφείλουν να φροντίζουν για την καθαριότητα της αίθουσας και να σηκώνουν τις καρέκλες τους πάνω στα θρανία την τελευταία ώρα του ωρολογίου προγράμματος. Εκτός από το σχολικό χώρο, σεβασμός και προσεκτική χρήση απαιτείται στη σχολική περιουσία, δηλαδή στα εποπτικά μέσα και στη λοιπή υλικοτεχνική υποδομή. Φθορές που παρατηρούνται στην αίθουσα την πρώτη ώρα και δεν είναι ευθύνη των μαθητών/τριών δηλώνονται στον εκπαιδευτικό και αναφέρονται στη Διεύθυνση. Σε περίπτωση σκόπιμης πρόκλησης φθοράς σε υλικό του σχολείου από μαθητές/τριες ενημερώνονται οι γονείς-κηδεμόνες και αναλαμβάνουν την αποκατάσταση της φθοράς το συντομότερο. Στον μαθητή/τρια που προκάλεσε εσκεμμένα φθορά σε σχολική περιουσία επιβάλλεται και ανάλογη ποινή με απόφαση της Δ/ντριας και του Συλλόγου Διδασκόντων.
Το σχολικό βιβλίο παρέχεται δωρεάν για χρήση των μαθητών. Η κακή χρήση, η κακοποίηση, το κάψιμο, η έλλειψη δυνατότητας να ξαναχρησιμοποιηθεί, πέρα από την οικονομική διάσταση, έχουν ως μεγαλύτερη αρνητική συνέπεια τον ευτελισμό της έννοιας του βιβλίου. Επομένως, δεν επιτρέπεται να το απαξιώνουν και να το ευτελίζουν, πράξη που επισύρει ποινές με απόφαση της Δ/ντριας και του Συλλόγου Διδασκόντων.
7. Κάπνισμα-κοσμιότητα
Το κάπνισμα των μαθητών στο χώρο του σχολείου απαγορεύεται ρητά σε όλους τους χώρους (Υπ. Αριθμ. 10645/ΓΔ4/2018 - Φ.Ε.Κ. 120/Β/23-1-2018). Το σχολείο με τις αρχές και τους κανόνες λειτουργίας του οφείλει να αποδοκιμάσει αυτή την επιβλαβή, άχρηστη και επικίνδυνη συνήθεια. Αν μετά από επίπληξη, παρατήρηση, οι μαθητές/τριες δεν συμμορφώνονται, ενημερώνονται οι γονείς/κηδεμόνες τους και επιβάλλεται ποινή κατά περίπτωση με απόφαση της Διευθύντριας και του Συλλόγου Διδασκόντων.
Ένα ευαίσθητο ζήτημα είναι αυτό που αφορά την κόσμια και ευπρεπή εμφάνιση των μαθητών/τριών, τα όρια της οποίας είναι δυσδιάκριτα. Υπάρχουν βέβαια ακραίες περιπτώσεις οι οποίες είναι προφανείς. Σ' αυτές τις περιπτώσεις η κοινότητα της τάξης με το σύμβουλο καθηγητή και σε συνεργασία με τους γονείς μπορεί να επιχειρήσει παρέμβαση, σε κάθε περίπτωση προσβολής της δημόσιας αιδούς. Αν αυτό δεν αποδώσει, η ευθύνη μεταφέρεται στο 15μελές μαθητικό συμβούλιο και τέλος στο σύλλογο διδασκόντων.
8. Μαθητικά συμβούλια
Όργανα κάθε μαθητικής κοινότητας είναι: α) Η Γενική Συνέλευση του 15/μελούς β) Το 5μελές Συμβούλιο. Η γενική συνέλευση, όπου μετέχουν όλα τα μέλη κάθε μαθητικής κοινότητας, δηλαδή όλοι οι μαθητές κάθε τάξης ή τμήματος, είναι το ανώτερο όργανο κάθε μαθητικής κοινότητας. Στην γενική συνέλευση οι μαθητές συζητούν και αποφασίζουν για τα προβλήματα που τους απασχολούν. Συγκαλείται τακτικά κάθε μήνα με την ευθύνη του συμβουλίου ή έκτακτα με πρωτοβουλία του συμβουλίου ή με αίτηση προς το συμβούλιο του 1 /2 των μελών κάθε μαθητικής κοινότητας. Οι τακτικές γενικές συνελεύσεις διεξάγονται σε κάθε τάξη ή τμήμα εκτός της πρώτης και τελευταίας ώρας και ορίζονται σε διαφορετική μέρα κάθε μήνα σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς και τη Διευθύντρια. Οι μαθητές/τριες που ζητούν συνέλευση τμήματος, ενημερώνουν γι’ αυτό τη Διεύθυνση και τον εκπαιδευτικό από την προηγούμενη ημέρα και με το πέρας της συνέλευσης παραδίδουν τα θέματα που συζητήθηκαν στη Διευθύντρια. Οι έκτακτες γενικές συνελεύσεις συγκαλούνται εκτός διδακτικών ωρών. Οι αποφάσεις λαμβάνονται κατά πλειοψηφία και όλα τα μέλη δικαιούνται από μία ψήφο. Τρεις εκπρόσωποι των μαθητικών κοινοτήτων, που ορίζονται με απόφαση του μαθητικού συμβουλίου του σχολείου μετέχουν στο σχολικό συμβούλιο του σχολείου, κατά τις διατάξεις του άρθρου 51 του Ν.1566/1985. Ο πρόεδρος του μαθητικού συμβουλίου μετέχει στη σχολική επιτροπή του σχολείου κατά τις διατάξεις του άρθρου 52 του Ν. 1566/85.
Σε περιπτώσεις που δημιουργείται πρόβλημα από τη συμπεριφορά μαθητή ή μαθήτριας στο σχολείο, ανεξάρτητα και πέρα από τη διαδικασία επιβολής ποινών, όπως ορίζεται από τη σχολική νομοθεσία, η γενική συνέλευση της μαθητικής κοινότητας, στην οποία ανήκει ο μαθητής ή η μαθήτρια συνέρχεται έκτακτα με πρωτοβουλία του συμβουλίου της κοινότητας, συζητάει το θέμα και εισηγείται τον τρόπο αντιμετώπισής του στο σύλλογο των καθηγητών που έχει και την ευθύνη της τελικής απόφασης. Σε κάθε περίπτωση που συζητούνται στο σύλλογο των καθηγητών πειθαρχικά θέματα παρευρίσκονται στις σχετικές συνεδριάσεις με δικαίωμα λόγου και οι εκπρόσωποι των μαθητών, το πενταμελές του τμήματος και που αναφέρονται στην παράγραφο 4 αυτού του άρθρου. (Ε3/873/31/31.12.84 ΥΠ.Ε.Π.Θ.) Οι εκπρόσωποι των μαθητών αποχωρούν κατά την ώρα της διασκέψεως και ψηφοφορίας. Μαθητής, παραπεμπόμενος για παράπτωμα στο σύλλογο των καθηγητών, έχει το δικαίωμα της απολογίας.
Οι μαθητικές κοινότητες των διαφόρων τάξεων ή τμημάτων μπορούν, μετά από απόφαση ή των γενικών συνελεύσεων, ή των συμβουλίων τους ή του, μαθητικού συμβουλίου του σχολείου να πραγματοποιούν κοινές εκδηλώσεις. Στις συνεδριάσεις του συλλόγου των καθηγητών, όταν συζητιούνται πολιτιστικές, αθλητικές και γενικά μαθητικές δραστηριότητες (π.χ. συγκρότηση βιβλιοθήκης, μορφωτικές επισκέψεις και εκδρομές, διοργάνωση σχολικών εορτών, δημιουργία και συντήρηση σχολικού μουσείου κ.λ.π.) συμμετέχει με δικαίωμα λόγου, το προεδρείο του μαθητικού συμβουλίου του σχολείου.
Η αμφίεση μέσα στο σχολείο ανήκει στην προσωπική ευθύνη των ίδιων των μαθητριών και των μαθητών. Η μαθητική κοινότητα έχει το δικαίωμα να επεμβαίνει, όταν παρατηρούνται ακρότητες ή εκκεντρισμοί και να συστήνει συμμόρφωση σε ότι θεωρείται αντικειμενικά ευπρεπές και είναι πλατιάς κοινωνικής αποδοχής. Η καθαριότητα και η διατήρηση σε καλή κατάσταση των σχολικών χώρων και των μέσων διδασκαλίας (θρανία, μαυροπίνακες, εποπτικά μέσα διδασκαλίας, έπιπλα κ.τ.λ.) όχι μόνο αποτελούν προϋπόθεση για τη σωστή και αποδοτική λειτουργία του σχολείου αλλά και υποχρέωση της σχολικής κοινότητας. Σκόπιμη φθορά της σχολικής περιουσίας με πράξεις ή παραλείψεις αποτελεί ουσιαστικά αντικοινωνική συμπεριφορά αφού η δαπάνη για αγορά, επιδιόρθωση ή αντικατάσταση προέρχεται από τους φόρους που πληρώνει ο εργαζόμενος ελληνικός λαός. Οι μαθητικές κοινότητες σ' αυτό το θέμα συνεργάζονται και υποβοηθούν την διεύθυνση του σχολείου, που βέβαια έχει την ευθύνη για την προστασία των μέσων διδασκαλίας καθώς και για την καθαριότητα του διδακτηρίου και των υπολοίπων σχολικών χώρων. Οι μαθητικές κοινότητες επίσης μπορούν και πρέπει να επεμβαίνουν και ελέγχουν τα μέλη τους, ώστε να αποφεύγεται η αναγραφή στους τοίχους των αιθουσών διδασκαλίας, των διαδρόμων και των κοινοχρήστων χώρων συνθημάτων, σχημάτων, συμβόλων, ασέμνων λέξεων ή φράσεων κ.τ.λ. που και αντιαισθητικά είναι αλλά και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια υποβαθμίζουν.
Οι μαθητικές κοινότητες σε συνεργασία και μετά από έγκριση του συλλόγου καθηγητών έχουν την ευθύνη για την παρακολούθηση των συνθηκών λειτουργίας των σχολικών κυλικείων. Το μαθητικό συμβούλιο κάθε σχολείου και εκπρόσωποι των καθηγητών θα πρέπει να ελέγχουν την καθαριότητα και τον τρόπο εξυπηρέτησης των μαθητών στα κυλικεία.
9. Εκπαιδευτικοί
Οι εκπαιδευτικοί με την εν γένει συμπεριφορά τους οφείλουν να συνεισφέρουν στη διαμόρφωση ήρεμου, ευχάριστου και συνεργατικού κλίματος μέσα στο σχολείο. Πρέπει να διαθέτουν αξιοπρέπεια και κύρος που συμβιβάζονται με το ρόλο τους. Τις μεταξύ τους σχέσεις είναι απαραίτητο να τις διέπει ο αμοιβαίος σεβασμός και να τις χαρακτηρίζει η ειλικρινής, συναδελφική και ανθρώπινη επικοινωνία. Ανάλογη σχέση συνεργασίας και επικοινωνίας πρέπει επίσης να καλλιεργείται ανάμεσα σε αυτούς και το Διευθυντή του σχολείου.
Οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι έχουν μάθημα την πρώτη ώρα, πρέπει να παρευρίσκονται στην πρωινή συγκέντρωση του σχολείου. Οι εφημερεύοντες εκπαιδευτικοί οφείλουν να βρίσκονται στη θέση τους στις 8.00.
Οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν στο ίδιο τμήμα και εκείνοι που διδάσκουν στα τμήματα της ίδιας τάξης έχουν ένα χώρο κοινής ευθύνης. Είναι απαραίτητο να συζητούν μεταξύ τους με το Συμβούλιο του τμήματος για τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν μέσα στην τάξη, να προβληματίζονται και να επιλέγουν κοινούς τρόπους για την αντιμετώπιση φαινομένων επιλήψιμης συμπεριφοράς μαθητών ή ορισμένων ειδικών περιπτώσεων που απαιτούν ιδιαίτερη φροντίδα, ευαισθησία και λεπτούς χειρισμούς εκ μέρους τους.
Οι εκπαιδευτικοί του ίδιου κλάδου πρέπει να επιδιώκουν την κατακόρυφη συνεργασία και να εξετάζουν τα προβλήματα που εμφανίζονται στη διδασκαλία των μαθημάτων ενός κλάδου μέσα στο σχολείο (ομάδες ειδικοτήτων). Κάθε μάθημα έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες που απαιτούν επιμέρους αντιμετώπιση. Η ομάδα των εκπαιδευτικών του ίδιου κλάδου μέσα σε κάθε σχολείο πρέπει να αποκτήσει οργανωτική υπόσταση και να αναλάβει ομαδικά την ευθύνη της αντιμετώπισης των προβλημάτων του κλάδου.
Δεν είναι ορθό ούτε επιτρεπτό να διατυπώνεται, κυρίως προς τους μαθητές, και να υποστηρίζεται η αντίληψη ότι ο ρόλος κάποιων τομέων της επιστήμης ή μαθημάτων είναι σημαντικότερος για την παιδεία τους. Δε νοούνται επίσης αντιπαραθέσεις μεταξύ των εκπαιδευτικών για το θέμα αυτό. Το σχολείο παρέχει γενική παιδεία, η οποία είναι κοινή συνισταμένη όλων των μαθημάτων. Οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να τεκμηριώνουν τη βαθμολογία τους, λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνο τις γραπτές δοκιμασίες αλλά και την προφορική συμμετοχή, τη συνολική προσπάθεια, το ενδιαφέρον και την ετοιμότητα των μαθητών/τριών.
Ο υπεύθυνος καθηγητής/τρια ενός τμήματος είναι υποχρεωμένος να καταχωρεί κάθε βδομάδα τις απουσίες στο αντίστοιχο Βιβλίο φοίτησης και στο My school και να ενημερώνει τους γονείς/κηδεμόνες με ενημερωτικά σημειώματα, με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή τηλεφωνικά στις αρχές κάθε μήνα και όταν οι μαθητές/τριες έχουν συμπληρώσει τριάντα απουσίες τουλάχιστον.
Κάθε εκπαιδευτικός οφείλει να γνωστοποιήσει τις ώρες της εβδομάδας κατά τις οποίες θα μπορεί να δέχεται τους γονείς και να τους ενημερώνει λεπτομερώς και υπεύθυνα. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των γονέων θα ήταν χρήσιμο να μην υπάρχει μεγάλη διασπορά των ωρών ενημέρωσης κατά τη διάρκεια εβδομάδας. Η μορφή και το ύφος της γλώσσας των εκπαιδευτικών, η κοινωνική τους ζωή και η γενικότερη παρουσία τους δημιουργούν πρότυπα αναφοράς για τους μαθητές. Δεν επιτρέπεται η άσκηση λεκτικής βίας προς τους μαθητές/τριες με τη μορφή απειλών για τους επικείμενους βαθμούς ή ποινών για παραβατικές συμπεριφορές. Η ποινή είναι η έσχατη λύση, όταν εξαντληθούν οι προσπάθειες με την παρατήρηση, την επίπληξη, τον κατ΄ ιδίαν διάλογο. Προσπαθούν να επιλύσουν πρώτα οι ίδιοι τα προβλήματα της τάξης τους και δεν καταφεύγουν αμέσως στη Διευθύντρια. Δεν επιτρέπεται η σωματική επαφή με τους μαθητές/τριες, γιατί μπορεί να παρεξηγηθεί.
Το κάπνισμα στον χώρο του σχολείου απαγορεύεται ρητά σε όλους τους χώρους (Υπ. Αριθμ. 10645/ΓΔ4/2018 - Φ.Ε.Κ. 120/Β/23-1-2018) και για τους εκπαιδευτικούς.
Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να τηρούν εχεμύθεια σε ό, τι αφορά τις αποφάσεις του συλλόγου των διδασκόντων, τις συζητήσεις και εκτιμήσεις σχετικά με τη σχολική επίδοση, τη συμπεριφορά και τη διαγωγή των μαθητών, τη βαθμολογία στις εξετάσεις και, γενικά, για όλα τα στοιχεία που αφορούν το σχολείο.
10. Διευθυντής
Ο Διευθυντής του σχολείου βρίσκεται στην κορυφή της πυραμίδας μέσα στη σχολική κοινότητα και γι αυτό έχει και τις πιο πολλές ευθύνες. Όταν ο Διευθυντής επικοινωνεί με τους μαθητές, όταν απευθύνεται σ' αυτούς ή αντιμετωπίζει ειδικά ζητήματα, πρέπει να δείχνει αγάπη, ενδιαφέρον και φροντίδα γι αυτούς. Περισσότερο πρέπει να χρησιμοποιεί τον έπαινο, τις παραινέσεις, τις συμβουλές και, γενικότερα, θετικά κίνητρα. Αποκλίσεις από τους κανόνες του σχολείου και γενικά τη σωστή μαθητική συμπεριφορά τις παρατηρεί, τις αντιμετωπίζει με παιδαγωγική ευθύνη, κάνει τις αναγκαίες υποδείξεις, ανακαλεί στην τάξη αυτούς που διέπραξαν παραπτώματα και, αν χρειαστεί, τους τιμωρεί.
Η πρόσβαση των μαθητών στο Γραφείο του Διευθυντή πρέπει να γίνεται σχετικά άνετα. Η συζήτηση με τους μαθητές και η επικοινωνία μαζί τους πρέπει να γίνονται ελεύθερα αλλά και με τον πρέποντα σεβασμό εκ μέρους τους. Ο Διευθυντής οφείλει να μη διαφοροποιεί κατά περίπτωση τη συμπεριφορά του προς τους μαθητές, γιατί θέτει υπό αμφισβήτηση τη δικαιολογημένη απαίτηση για ισότιμη και δίκαιη συμπεριφορά προς όλους.
Ο Διευθυντής έχει τακτική επαφή με τους γονείς επιδιώκοντας την ανάπτυξη πνεύματος συνεργασίας ανάμεσα στο σχολείο και την οικογένεια. Με τη συνεργασία και την κοινή προσπάθεια επιλύονται καλύτερα και αποτελεσματικότερα τα προβλήματα που παρουσιάζονται.
Ο Διευθυντής του σχολείου με τις εμπειρίες και τις εξειδικευμένες γνώσεις του στον τομέα της διοίκησης της εκπαίδευσης οφείλει να δημιουργεί κλίμα αμοιβαίας κατανόησης και εκτίμησης ανάμεσα σ αυτόν και τους εκπαιδευτικούς και να εξασφαλίζει τη συναίνεση και τη συνεργασία τους. Πρέπει να δίνει τη δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς του σχολείου του να ικανοποιούν την ανάγκη για αναγνώριση της προσωπικότητας και της αξίας τους από το περιβάλλον. Για να το πετύχει αυτό, πρέπει να δίνει τη δυνατότητα να συμμετέχουν στη σχεδίαση και οργάνωση της εργασίας τους καθώς και στη λήψη αποφάσεων που τους αφορούν. Εξυπακούεται ότι η επικοινωνία πρέπει να είναι αμφίδρομη.
11. Γονείς
Φυσικοί κηδεμόνες του μαθητή είναι ο πατέρας και η μητέρα του. Αυτοί είναι κηδεμόνες του μαθητή, εφόσον κατοικούν στην πόλη όπου βρίσκεται το σχολείο. Διαφορετικά, ορίζουν οι ίδιοι με έγγραφη δήλωση τον κηδεμόνα του μαθητή. Οι γονείς και οι κηδεμόνες εγγράφουν το μαθητή στο σχολείο, επικοινωνούν συχνά με το Διευθυντή και τους εκπαιδευτικούς της τάξης, παρακολουθούν με ενδιαφέρον τη φοίτηση, το ήθος και τη σχολική επίδοση και ενημερώνουν υπεύθυνα το σχολείο για όλα τα ζητήματα τα οποία σχετίζονται με το μαθητή και επηρεάζουν τη συμπεριφορά του στο σχολείο. Κάθε φορά που δημιουργείται ένα θέμα το οποίο σχετίζεται με ένα συγκεκριμένο μαθητή και πρόκειται να απασχολήσει το σχολείο, ο πρώτος που πρέπει να ενημερωθεί σχετικά είναι ο Γονέας - Κηδεμόνας, ο οποίος με τη σειρά του θα πρέπει να συνεργαστεί με το σχολείο.
Για τη συμμετοχή του μαθητή σε ορισμένες σχολικές εκδηλώσεις είναι απαραίτητο να υπάρχει έγκριση του κηδεμόνα, όπως ορίζεται από την κείμενη νομοθεσία. Επίσης το σχολείο μπορεί να ζητήσει τη γνώμη ή την έγκριση του Γονέα - Κηδεμόνα για κάποιες άλλες εκδηλώσεις, για τις οποίες δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη. Αυτή η συνεργασία εμπεριέχει σημαντική ευθύνη και πρέπει να γίνεται με προσοχή.
Ο Γονέας - Κηδεμόνας δικαιούται να έχει πλήρη και υπεύθυνη ενημέρωση για το μαθητή, αλλά οφείλει και ο ίδιος να ενημερώνει το σχολείο για θέματα που μπορεί να επηρεάζουν την επίδοση ή τη συμπεριφορά του μαθητή στο σχολείο.
Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων αποτελεί τη συλλογική έκφραση της άποψης των Γονέων και Κηδεμόνων των μαθητών. Το σχολείο χρειάζεται και επιδιώκει τη συνεργασία του Συλλόγου για την προαγωγή του σχολικού έργου. Είναι προφανές ότι το εκπαιδευτικό έργο ανήκει στην αρμοδιότητα και ευθύνη των εκπαιδευτικών, του Συλλόγου των εκπαιδευτικών και του Διευθυντή του κάθε σχολείου.

コメント